Inleiding
In heel Nederland ervaren bewoners regelmatig woonoverlast, zoals geluidsoverlast van buren, vervuilde tuinen en woningen, viezigheid van dieren, verloederde en vervallen panden of ernstige overlast door drugshandel. Zeker aanhoudende overlast kan het woongenot en gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen.
Wij vinden het belangrijk dat u en uw buren prettig wonen. In een buurt waar bewoners elkaar gedag zeggen en elkaar een helpende hand bieden, is het fijner en veiliger wonen. Helaas komen burenruzies en woonoverlast in de beste buurten voor.
Wat verstaan we onder woonoverlast?
Bij woonoverlast gaat het vooral om overlast tussen buurtbewoners onderling, vaak als gevolg van botsende leefstijlen. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties, politie en buurtbewoners. Van woonoverlast is sprake wanneer er vanuit en/of rondom een woning door de bewoner(s) zelf of diegene waarvoor deze verantwoordelijk is, overlast veroorzaakt wordt. De overlast dient in principe onrechtmatig en structureel te zijn. Denk daarbij aan: geluidsoverlast, fysieke verloedering, vervuiling, intimiderend gedrag en brandgevaar.
Wat kunt u tegen woonoverlast doen?
De buren weten vaak niet eens dat zij u storen. En als u niets zegt, gaat de overlast door. Ga daarom op een juist moment in gesprek, niet wanneer u volop in uw irritatie zit maar op een later tijdstip.
Kleine irritaties kunnen groter worden als u er niet over praat. De ervaring leert dat snel actie ondernemen door een vriendelijk gesprek met de buren, erger kan voorkomen. Maak duidelijke en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden. Houd daarbij in gedachten dat het behouden van een goede burenrelatie in het belang is van alle betrokkenen.
Buurtbemiddeling/bemiddeling via uw verhuurder
Als er tussen buren problemen zijn en een onderling gesprek helpt niet (meer), dan kunt u gebruikmaken van buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode waarin onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren helpen om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het beste bij niet al te ernstige problemen en in een vroeg stadium. Kijk voor meer informatie op de pagina Buurtbemiddeling. Voor huurwoningen biedt de verhuurder haar eigen bemiddeling aan.
Buurtbemiddeling biedt geen oplossing, wat doet u dan?
Er is een verschil in wat u kunt doen als u huurder of eigenaar bent van een woning.
U bent huurder
Wanneer u uw woning huurt, blijft u de overlast melden bij uw verhuurder. Het is belangrijk dat er een dossier wordt aangelegd van de overlast.
U bent huiseigenaar
Als u in uw koopwoning overlast ervaart, dan is het mogelijk om naar de burgerlijke rechter (Burgelijk wetboek, artikel 5:37) te gaan. Enige hinder is toegestaan, maar onrechtmatige hinder niet. Wanneer hinder onrechtmatig wordt, hangt af van de ernst van de hinder en de duur ervan. Via de rechter kunt u een procedure starten om de overlast te beëindigen. Het Openbaar Ministerie kan overgaan tot vervolging.
Rol gemeente
Om woonoverlast beter aan te kunnen pakken, is er de nieuwe Wet Aanpak Woonoverlast. Deze wet is per 1 juli 2017 ingegaan en maakt het mogelijk dat de burgemeester een gedragsaanwijzing oplegt aan een overlastveroorzaker. Maandelijks vindt er een overleg over woonoverlast plaats met politie, woningcorporaties en gemeente.
Strafbare feiten
Is er sprake van strafbare feiten (bijvoorbeeld drugshandel)? Meld dit dan direct bij de politie, via telefoonnummer 0900 88 44 of bij noodgevallen bel 112.
Spreekuur Bureau WoonTalent
In deze tijd waarin u veel thuis bent en meer last of overlast ervaart, wilt u misschien een luisterend oor of een goed advies. Hoewel Bureau WoonTalent in principe werkt voor gemeenten en woningcorporaties hebben zij besloten dat ze tijdens de coronacrisis hun expertise ook willen inzetten voor u als inwoner. U kunt kosteloos gebruikmaken van het telefonische spreekuur. Kijk voor meer informatie op de website van Bureau WoonTalent.
Meer informatie
Voor vragen over woonoverlast kunt u contact opnemen de gemeente via het telefoonnummer 14 0180.