Verspreiding jodiumtabletten in regio Rijnmond

3 oktober 2017

Jodiumtabletten

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. De overheid verspreidt vanaf 10 oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. De verspreiding van tabletten duurt naar verwachting twee weken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Het is bij een kernongeval niet altijd en voor iedereen nodig om jodiumtabletten te slikken. Het is dus belangrijk om te wachten op de instructies van de overheid voordat ze worden ingenomen. Dan zal de overheid specifiek adviseren door wie en wanneer de jodiumtabletten moeten worden ingenomen.

Wie ontvangen in de regio Rotterdam-Rijnmond jodiumtabletten?

De regio Rotterdam-Rijnmond valt binnen de 100 km zone rondom kerncentrales Borsele en Doel. Daarom ontvangen in de alle Rijmmondgemeenten kinderen tot 18 jaar de jodiumpillen per post. Dit is per huishouden één doosje met tien tabletten.

Zwangere vrouwen

De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, om ook over jodiumtabletten te beschikken. Daarmee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Bent u zwanger? Dan kunt u vanaf 9 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.

Meer informatie over jodiumtabletten

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl
Heeft u nog meer vragen bel dan het publieksinformatienummer 1400, stel uw vraag via WhatsApp  (06 55 00 14 00) of stuur een tweet naar @rijksoverheid.nl 

Meer informatie kernongevallen

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op www.autoriteitnvs.nl