College Gedeputeerden Staten Zuid-Holland bezoeken Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel

13 juni 2018

Werkbezoek GS

Op dinsdag 12 juni bracht het College van Gedeputeerden Staten van de provincie Zuid-Holland een werkbezoek aan de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel.
De gedeputeerden en de Commissaris van de Koning werden in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek ontvangen door de colleges van beide gemeenten. Vervolgens gingen het College van Gedeputeerde Staten en de colleges van B&W in drie groepen uiteen. Afzonderlijk van elkaar hebben ze een programma gevolgd op de thema’s de ontwikkeling van de regio Krimpenerwaard, economische vitaliteit en de energietransitie. Het werkbezoek werd afgesloten in het raadhuis in Krimpen aan den IJssel met een debat over de bereikbaarheid van de regio.

Versterk ons bij de ontwikkeling van de Waard, we houden van de Waard!

Gedeputeerden Jeannette Baljeu en Adri Bom-Lemstra kregen al wandelend een toelichting over het project ontwikkeling Dorpshart in Krimpen aan de Lek. Met het realiseren van een modern, nieuw dorpshart is Krimpen aan de Lek weer klaar voor de toekomst. De voorzitter van het bouwcomité (Hans Verloop) sprak met de gedeputeerde over zijn ervaringen en het belang van het behoud van voldoende inwoners voor de middenstand. In Krimpen aan den IJssel werden de gedeputeerden in De Tuyter bijgepraat over de centrumontwikkeling. Sinds 2006 wordt er hard gewerkt aan de geleidelijke vernieuwing van het centrum van Krimpen aan den IJssel. De komende jaren liggen er in het centrum nog drie grote opgaven: de vernieuwing van de grote kruising in combinatie met de sloop en nieuwbouw van de verouderde huurwoningen van QuaWonen, de revitalisering en vernieuwing van winkelcentrum Crimpenhof en de vernieuwing van de omgeving van De Tuyter.

Economische vitaliteit

Commissaris van de Koning, Jaap Smit en gedeputeerde Floor Vermeulen woonden een presentatie over het innovatieve Leerwerkbedrijf bij, waarin bedrijven en onderwijs samen werken aan een vitale economie waarin iedereen kan meedoen. Bij Transportbedrijf Prins werd een succesvol werkleertraject voor vrachtwagenchauffeurs gepresenteerd voor werkzoekenden. Dit werkleertraject wordt uitgebreid naar meerdere functies. Op de scheepswerf van Gebr. Buijs Scheepsbouw kregen ze een toelichting op het maritiem ecosysteem in het Stormpoldergebied. De Stormpolder is één van de maritieme hotspots binnen de provincie Zuid-Holland. De komende jaren is en komt er ruimte voor vernieuwing en uitbreiding van leidende bedrijven zoals IHC en Gebr. Buijs Scheepsbouw.

Energietransitie

Gedeputeerden Rik Janssen en Han Weber werden bijgepraat over duurzaamheidsthema’s in de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Beide gemeenten staan de komende jaren voor een grote opgaven in de transitie naar een aardgasvrije gemeente. De gemeente Krimpenerwaard wil daarnaast graag samen met de provincie een impuls geven aan de opwekking van duurzame energie in het gebied. In Krimpen aan den IJssel lichtte QuaWonen toe hoe ze als woningcorporatie werken aan een energie neutrale woningvoorraad.