Rijbewijs, aanvragen

Algemene informatie

Voor dit product moet u een afspraak maken
Een rijbewijs is een bewijs van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen en bromvoertuigen. Iedereen die in Nederland woont en met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus, motorfiets of bromfiets) de weg op wil, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

In principe is een rijbewijs tien jaar geldig, waarna het moet worden vervangen door een nieuwe. Een niet meer geldig rijbewijs kan leiden tot problemen met de verzekeringsmaatschappij en de politie. Ook als het rijbewijs onleesbaar is geworden, is vernieuwing noodzakelijk.

 • Meenemen

  Voor een nieuw rijbewijs heeft u het volgende nodig:

  • één goedgelijkende kleurenpasfoto van goede kwaliteit. Kijk hier voor de voorschriften.
  • het oude rijbewijs of, in geval van een eerste afgifte, een geldig identiteitsbewijs;
  • een gezondheids verklaring indien sprake is van de onder medische keuring genoemde punten;
  • betaling vindt plaats bij aanvraag. U kunt met pin betalen.

  Vermissing rijbewijs

  • Bij het niet kunnen overleggen van het oude rijbewijs moet een vermissingsverklaring worden opgesteld. Sinds 1 maart 2014 wordt de vermissingsverklaring opgemaakt aan de balie op het moment dat u een nieuw rijbewijs aanvraagt.
   Maak een afspraak voor rijbewijs vermissing via Afspraak maken. Aan de balie van het Publiekscentrum wordt de vermissingsverklaring opgesteld.
 • Kosten

  2018

  Rijbewijs € 39,45
  Spoedprocedure € 34,10 extra

  2019

  Rijbewijs € 39,75
  Spoedprocedure € 34,10 extra

  U kunt alleen met PIN betalen.

 • Levertijd

  Na de aanvraag is er een wachttijd van vijf werkdagen. Eventueel kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Dan kunt u in principe de volgende dag uw rijbewijs ophalen. De aanvraag moet dan wel voor 14:00 uur zijn gedaan. Voor deze procedure worden extra kosten in rekening gebracht.

 • Extra informatie

  Het rijbewijs wordt slechts verstrekt aan personen die in Nederland woonachtig zijn en in een periode van één jaar voorafgaand aan de verstrekking minimaal 185 dagen in Nederland verblijf hebben gehad. Niet-Nederlanders moeten hun verblijfsvergunning meenemen. Geldigheidsduur Een rijbewijs is tien jaar geldig. Bij vernieuwing tussen de 65 en 70 jaar is het rijbewijs geldig tot de 75e verjaardag. Bij vernieuwing tussen de 70 en 75 jaar is het rijbewijs vijf jaar geldig. Na uw 75ste moet u medisch gekeurd worden. Bij vermissing of beschadiging van het rijbewijs kunt u een rijbewijs aanvragen met een nieuwe, normale geldigheidsduur. U kunt ook een vervangend rijbewijs aanvragen met dezelfde geldigheidsduur als uw vermiste of beschadigde rijbewijs. Dit laatste kan handig zijn als u voor een nieuw rijbewijs gekeurd zou moeten worden. Bij afgifte van een vervangend rijbewijs is dat niet nodig.