Rijbewijs, aanvragen

Algemene informatie

Voor dit product moet u een afspraak maken
Een rijbewijs is een bewijs van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen en bromvoertuigen. Iedereen die in Nederland woont en met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus, motorfiets of bromfiets) de weg op wil, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

In principe is een rijbewijs tien jaar geldig, waarna het moet worden vervangen door een nieuwe. Een niet meer geldig rijbewijs kan leiden tot problemen met de verzekeringsmaatschappij en de politie. Ook als het rijbewijs onleesbaar is geworden, is vernieuwing noodzakelijk.

 • Meenemen

  Voor een nieuw rijbewijs heeft u de onderstaande gegevens nodig. In sommige gevallen is een gezondheidsverklaring van het CBR nodig onder andere vanaf uw 75ste. 

  • één goedgelijkende kleurenpasfoto van goede kwaliteit. Kijk hier voor de voorschriften. Volgens de nieuwe richtlijnen mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • het oude rijbewijs of, in geval van een eerste afgifte, een geldig identiteitsbewijs;
  • betaling vindt plaats bij aanvraag. U kunt met pin betalen.

  Vermissing rijbewijs

  • Bij het niet kunnen overleggen van het oude rijbewijs moet een vermissingsverklaring worden opgesteld. Sinds 1 maart 2014 wordt de vermissingsverklaring opgemaakt aan de balie op het moment dat u een nieuw rijbewijs aanvraagt.
   Maak een afspraak voor rijbewijs vermissing via Afspraak maken. Aan de balie van Burgerzaken wordt de vermissingsverklaring opgesteld.

  Gezondheidsverklaring van het CBR

  In sommige gevallen is een gezondheidsverklaring van het CBR nodig, onder andere vanaf uw 75ste. De Gezondheidsverklaring is te verkrijgen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de rijscholen en in het raadhuis. De aanvraag via het CBR is de makkelijkste route. Na een positieve beoordeling krijgt u bericht dat u uw nieuwe rijbewijs kunt aanvragen in het raadhuis.

  • Voor meer informatie kijkt u op de website van het CBR klik hier
  • U kunt ook een papieren gezondheidsverklaring kopen aan de balie, maakt u daarvoor een afspraak via deze link.
 • Kosten

   

  2021

  Rijbewijs € 41,00
  Spoedprocedure € 34,10 extra

  Pinbetaling heeft de voorkeur

 • Levertijd

  Reguliere aanvragen worden uiterlijk op de 5e werkdag na de aanvraag geleverd. Spoedaanvragen die vóór 15.00 uur zijn verstuurd, worden na maximaal 2 werkdagen geleverd.

 • Extra informatie

  Het rijbewijs wordt slechts verstrekt aan personen die in Nederland woonachtig zijn en in een periode van één jaar voorafgaand aan de verstrekking minimaal 185 dagen in Nederland verblijf hebben gehad. Niet-Nederlanders moeten hun verblijfsvergunning meenemen. Geldigheidsduur Een rijbewijs is tien jaar geldig. Bij vernieuwing tussen de 65 en 70 jaar is het rijbewijs geldig tot de 75e verjaardag. Bij vernieuwing tussen de 70 en 75 jaar is het rijbewijs vijf jaar geldig. Na uw 75ste moet u medisch gekeurd worden. Bij vermissing of beschadiging van het rijbewijs kunt u een rijbewijs aanvragen met een nieuwe, normale geldigheidsduur. U kunt ook een vervangend rijbewijs aanvragen met dezelfde geldigheidsduur als uw vermiste of beschadigde rijbewijs. Dit laatste kan handig zijn als u voor een nieuw rijbewijs gekeurd zou moeten worden. Bij afgifte van een vervangend rijbewijs is dat niet nodig.