Gehandicaptenparkeerkaart

Algemene informatie

Kunt u voor langere tijd heel slecht lopen en woont u in Krimpen aan den IJssel? Dan kunt u een parkeerkaart aanvragen. Hiermee mag u dan gebruik maken van een gehandicaptenparkeerplaats.

 • Voorwaarden

  Wie kan de parkeerkaart aanvragen?


  Kunt u voor langere tijd heel slecht lopen en woont u in Krimpen aan den IJssel , dan kunt u mogelijk een gehandicaptenparkeerkaart krijgen. Hiermee mag u dan gebruik maken van een gehandicaptenparkeerplaats.


  U rijdt zelf auto
  U kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u minder dan 100 meter zelfstandig  kunt lopen. Met zelfstandig bedoelen we zonder hulp van iemand anders. Dit heet een bestuurderskaart.

  U rijdt zelf geen auto
  U kunt minder dan 100 meter zelfstandig lopen en rijdt vaak met iemand mee. Bent u van het begin van de reis tot het einde van de reis afhankelijk van hulp van deze bestuurder dan kunt u ook een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Dit heet een passagierskaart.

  Als u volledig afhankelijk bent van een rolstoel dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart.

  De kaart die u krijgt is in heel Europa geldig.


  Medische keuring
  Een keuringsarts controleert of u aan de voorwaarden voldoet.
  Bij een 1e aanvraag volgt altijd een medische keuring . Een keuringsarts komt hiervoor bij u aan huis. (hiervoor word met u een afspraak gemaakt)

  Indien u eerder een gehandicaptenparkeerkaart heeft gekregen met de geldigheidsduur van 5 jaar, hoeft u bij de verlenging niet meer te worden gekeurd door een keuringsarts.
  In alle andere gevallen moet ook bij verlenging een keuringsarts bepalen of u nog steeds in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.


  Hoelang is de gehandicaptenparkeerkaart geldig
  Vaak is de kaart 5 jaar geldig. Soms korter. Tijdens de keuring hoort u van de keuringsarts of en voor hoelang u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

 • Aanvragen

  Digitaal aanvragen

  De gehandicaptenparkeerkaart kunt u digitaal aanvragen met gebruik van Digid. U betaalt gelijk online de aanvraagkosten.

  U hoeft dan maar één keer langs te komen om de gehandicaptenparkeerkaart op te halen. Bij het ophalen levert u een recente kleurenpasfoto in. 

  Aanvragen aan het loket
  Ook kunt u de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen aan het loket. Hiervoor maakt u een afspraak bij het Publiekscentrum. Bij de aanvraag betaalt u direct de aanvraagkosten en levert één recente kleurenpasfoto in. Zowel voor het aanvragen als afhalen van de gehandicaptenparkeerkaart moet u een afspraak maken bij de gemeente.


  Verlenging
  Het is verstandig om twee maanden van tevoren de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen zodat u op de tijd de nieuwe in huis heeft.


  Uw kaart is versleten/geheel of gedeeltelijk onleesbaar geworden
  Is uw kaart versleten of onleesbaar dan kunt u een duplicaat aanvragen. Er wordt dan meteen een nieuwe kaart aangemaakt met dezelfde geldigheidsdatum als die van de oude kaart. U moet uw oude kaart en één recente kleurenpasfoto inleveren bij het Publiekscentrum. Ook hiervoor maakt u eerst een afspraak.
  Uw kaart is vermist of gestolen
  Is uw kaart gestolen? Dan moet u hiervan melding doen bij de gemeente. U kunt dan een vervangende kaart (duplicaat) aanvragen. De kosten voor een vervangende kaart staan onder het kopje "Kosten". De kaart is even lang geldig als de verloren of gestolen kaart. U moet één recente kleurenpasfoto inleveren.
  Voor het aanvragen van de vervangende kaart moet u een afspraak bij het Publiekscentrum van de gemeente maken.

   

 • Kosten

  Let op! Leges worden betaald bij de aanvraag en bij afwijzing is geen restitutie mogelijk. Wanneer u niet zeker weet of u in aanmerking komt neem dan eerst contact op met Krimpenwijzer 0180 - 517 590.

  Tarieven gehandicaptenparkeerkaart vanaf 18 maart 2019
  Vanaf 18 maart 2019 worden er de volgende tarieven in rekening gebracht voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart.


  Tarief 1
  Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart waarbij medische keuring nodig is: € 130,50
  (In de praktijk is dit de 1e aanvraag of een verlenging van een eerder afgegeven gehandicaptenparkeerkaart waarvan de geldigheidsduur korter dan 5 jaar is.)

    
  Tarief 2
  Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart waarbij geen medische keuring nodig is: € 57,00
  (In de praktijk is dit de verlenging van een eerder afgegeven gehandicaptenparkeerkaart waarvan de geldigheidsduur 5 jaar is.)


  Tarief 3 
  Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart na vermissing, verlies of diefstal: € 57,00 


  Aan het loket kunt u alleen met PIN betalen.

   

   

 • Levertijd

  U krijgt uiterlijk binnen 6 weken na aanvraag een bericht of uw gehandicaptenparkeerkaart is toegewezen. Bij een toewijzing dan zal de afdeling Publiekscentrum contact met u opnemen voor het afhalen van de gehandicaptenparkeerkaart.